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Letter to a Designated Agency Ethics Official
dated March 10, 1987

        This is in response to your letter of February 4, 1987, in
   which you request a formal advisory opinion on the application of
   the post-employment restrictions of 18 U.S.C. § 207(a).  Because
   the subject matter of this request fails to satisfy the criteria
   of 5 C.F.R. § 738.303 for the issuance of a formal advisory
   opinion, we will respond by way of this informal advisory letter.

        According to your letter, an employee [of your Department]
   served on detail from [an agency within the Department] as a
   full-voting member of a Source Evaluation Board (SEB) from
   January 1986 to July 17, 1986.  [Your Department] uses Source
   Evaluation Boards to develop contract requirements, evaluate bids
   received, and make recommendations concerning the award of major
   systems acquisition contracts.  From January to June 30, 1986,
   the employee assisted in developing the RFP (request for
   proposals), cost estimates, and evaluation criteria for a
   particular procurement and, on June 30, [the Department] began
   receiving bids.  From June 30 to July 7, the employee was on
   vacation.  Upon his return, he and two other members of the SEB
   worked on a preliminary assessment of the financial resources of
   the bidders.  The employee reviewed annual reports of the bidding
   companies and computed "current ratios," which eventually became
   part of a comprehensive analysis of the financial resources of
   the bidders.  During this period, the employee had access to the
   bids, although he indicated that he did not use the information
   submitted by the bidders in preparing the current ratios.  After
   the employee's resignation, other members of the SEB completed
   the analysis, which was put into final form in September 1986 and
   considered by the SEB in determining which to select.  Although
   the contract has not yet been awarded, there are only two bids
   currently under consideration.

        On July 17, 1986, the employee resigned from the SEB to
   return to his position with [an agency within the Department],
   where he has not taken any action relating to the procurement.
   The employee is now considering leaving the Government for a job
   that would require him to represent a non-governmental entity to
   [the Department] concerning the contract after it has been awarded.



   The employee would work for a subcontractor who is likely to be
   selected by the successful bidder to perform work under the
   contract.

        Based upon the facts you have presented, we conclude that the
   restrictions of 18 U.S.C. § 207(a) apply to prohibit the employee
   from engaging in representational activities before the
   Government on this contract.  Under the post-employment statute
   at 18 U.S.C. § 207, there are two restrictions which could apply
   to the employee's activities, since as a GS-15 Program Analyst he
   would not be subject to the additional restrictions on Senior
   Employees.  Section 207(a) prohibits a former executive branch
   employee from representing anyone other than the United States on
   a particular matter involving a specific party in which he or she
   had personally and substantially participated while a Government
   employee.  The second restriction, section 207(b)(i), prohibits
   the former employee, for a period of two years following
   termination of Government service, from representing anyone other
   than the United States on a particular matter involving a
   specific party in which the United States has an interest and
   which was actually pending under the employee's official
   responsibility within a period of one year prior to the
   termination of such responsibility.

        The central issue raised in your letter is whether the
   employee participated personally and substantially on the
   contract while a Government employee.  You ask the following
   questions, which we will address in our discussion of the concept
   of substantial participation under section 207(a):

           1) Under 18 U.S.C. § 207(a), does active
              participation in an SEB before bids are
              received preclude future representation of
              the winning contractor to the Government on
              matters relating to the contract?; and

           2) Does participation in an SEB after bids are
              received preclude future representation of the
              winning contractor to the Government, even where
              the member's activities after bids are received
              are of short duration and of limited consequence
              to the evaluation process?

        To trigger the proscription of section 207(a), the employee
   must have participated personally and substantially in a



   particular matter involving specific parties.  As a result, the
   answer to your first question is that, unless further action is
   taken by the employee after the matter becomes one involving a
   specific party, section 207(a) will not preclude the employee's
   future representations on the matter.

        In your letter, you do not dispute that the contract was a
   particular matter involving specific parties during the time the
   employee was serving on the SEB.  Example 2 of 5 C.F.R.
   § 737.5(c)(2) describes a situation similar to this case,
   indicating that the contract became a particular matter when the
   RFP was being formulated.  It would ordinarily not become a
   particular matter involving a specific party or parties until
   initial proposals or indications of interest therein by
   contractors were first received.  However, in certain types of
   procurement it might be possible to identify specific parties
   prior to the receipt of bids.  Accordingly, the contract became a
   particular matter involving specific parties on June 30, when the
   bids were received, if not sooner.

        In this case, the employee continued to participate in the
   matter after specific parties had been identified in the matter.
   According to your letter, the employee argues that his
   participation in the matter after the bids came in should not be
   considered to have been "substantial."  However, such a
   determination must be made in the context of the policy behind
   the post-employment restrictions of section 207.  As discussed at
   5 C.F.R. § 737.1(c), that policy is to "bar certain acts by
   former Government employees which may reasonably give the
   appearance of making unfair use of prior Government employment
   and affiliations."  The regulations at 5 C.F.R. § 737.1(c)(1)
   explain:

              When a former Government employee who has been
           involved with a particular matter decides to act as the
           representative for another person on that matter, such
           "switching of sides" undermines confidence in the
           fairness of proceedings and creates the impression that
           personal influence, gained by Government affiliation,
           is decisive.

   Because of the concern with the appearance of making unfair use
   of prior Government employment, in determining whether the
   employee's participation was substantial, it is important to
   consider the totality of the employee's activities relating to



   the contract, both before the bids were received and after.

        As defined by section 207(a), personal and substantial
   participation may be exercised "through decision, approval,
   disapproval, recommendation, the rendering of advice,
   investigation or otherwise."  Under the regulations at 5 C.F.R.
   § 737.5(d), for the participation to be substantial, there must
   be "more than official responsibility, knowledge, perfunctory
   involvement, or involvement on an administrative or peripheral
   issue."  In addition, one's responsibility for the matter may
   play a role in determining the substantiality of the employee's
   participation.  (See 5 C.F.R. § 737.5(d)(3)).

        Looking at the totality of the employee's participation in
   the matter, we determine that it was substantial.  From January to
   June 30, 1986, the employee assisted in the development of the
   RFP for the contract, including a statement of work, cost
   estimates, and evaluation criteria for the procurement.  That
   participation went beyond involvement on an administrative or
   peripheral issue.  As a member of the SEB, the employee would
   have made decisions, given advice, or made recommendations in
   performing  those tasks. Therefore, the employee personally and
   substantially participated in the RFP for the contract.

        For section 207(a) to apply, the participation during the
   period after specific parties are identified to the contract does
   not have to be, in and of itself, substantial.  However, even
   after the bids were received, the employee's participation, while
   limited in duration, was substantial.  It went beyond perfunctory
   involvement or involvement on an administrative or peripheral
   issue.  The preparation of an analysis of the financial resources
   of the bidders was an essential component of the SEB's evaluation
   process.  The comprehensive analysis prepared from the
   information the SEB members compiled was considered by the SEB in
   determining who should get the contract.  In addition, as a
   full-voting member of the SEB, the employee, along with the other
   Board members, was responsible for developing contract
   requirements, evaluating bids received, and making
   recommendations concerning the awarding of the contract.

        Because the employee was personally and substantially
   involved in a particular matter involving specific parties,
   the contract, during his Government service, he is prohibited
   from representing the contractor, subcontractor, or any other
   entity other than the United States before the [Department] or



   any other Federal agency in matters involving the contract.  Since
   section 207(a) restricts the employee's activity for the lifetime
   of the contract, it is not necessary to determine whether the
   matter was under his official responsibility for purposes of the
   two-year restriction of 18 U.S.C. § 207(b)(i).

        Although section 207(a) applies, it covers only representa-
   tional activities, which are attempts to influence the Government
   on behalf of someone other than the Government in an appearance or
   by other communication.  However, according to 5 C.F.R.
   § 737.5(b)(5), communications that do not include an "intent to
   influence" are not prohibited.  An example of a permissible
   activity that is cited in the regulation is a communication by a
   former employee not in connection with an adversarial proceeding,
   imparting purely factual information.  Furthermore, section
   737.5(b)(6) of 5 C.F.R. explains that section 207(a) does
   not prohibit a former employee from providing in-house assistance
   in connection with the representation of another person.   As a
   result, the employee may go to work for the contractor or sub-
   contractor, but he will have to limit his activities on behalf
   of that employer in order to avoid engaging in impermissible
   representations.

                                         Sincerely,

                                         David H. Martin
                                         Director


